Scopul proiectului:
Creșterea gradului de acces la educație și a nivelului de educație a minim 50 de copii și tineri, care nu frecventează nici o formă de învățământ sau sunt în risc de abandon școlar, din zona Str. Băneasa, zona Str. Barajului și cartierul Ady din Tîrgu Mureș prin înființarea unui centru de tineret în zona Băneasa
Cărei nevoi îi răspunde proiectul?
Asociația Divers a efectuat un studiu de teren într-o zonă formată din două așezări informale (str. Băneasa și zona Turbinei/Barajului) cu 122 de persoane dintre care 65 de copii și dintr-o clădire dărăpănată cu 10 locuințe sociale și aproximativ 35 de persoane. Dispensarul medical cel mai aproape se află în cartierul Rovinari și este la 1,5 km distanță, cea mai apropriată școală se află la aceiași distanță. Aproape toți copii din aceste așezări informale sunt segregați educațional începând cu grădinița până în clasa a doua și duși la Centrul de zi Rozmarin al Direcției de Asistență Sociale care este în cartierul Mureșeni la 3 km de locuințele copiilor. După clasa a doua majoritatea copiilor sunt repartizați la o școală din cartierul Mureșeni la cca 3 km de casele lor și nu la școala mai apropriată din cartierul Rovinari la 1,5 km. Conform studiului în cele două așezări informale situația educațională a adulților este următoarea 8 persoane nu au absolvit nici o clasă, 18 au clase de ciclu primar absolvite, 28 ciclul gimnazial și doar 3 au studii liceale. Respectiv doar 2 copii frecventează ciclul liceal la o școală profesională, majoritatea copiilor abandonează după clasele 5-6, iar din una din așezările informale, zona Turbinei în prezent cel puțin 10 copii de cl1-8 nu frecventează de peste 1-2 ani deloc școala. Majoritatea tinerilor peste 15 ani și adulții trecuți de 30 de ani sunt analfabeți funcționali sau analfabeți, dar și cei mai tineri au mari greutăți în special la scris și citit. Nici 10% din populația acestei zone nu este angajată cu forme legale și doar cam tot atâția lucrează nu mai mult de 3 luni pe an în străinătate. Aproape toate femeile au dat naștere la minim 2 copii înainte de a împlini 19-20 de ani.
80% din locuitorii zonei Băneasa locuiesc în barăci improvizate fără apă și electricitate, cei din zona Turbinei neavând nici o sursă de apă, iar ceilalți având acces la o singură cișmea.
În concluzie copii și tinerii din această zonă nu vor avea nici o șansă la condiții de viață decente dacă nu vor avea acces la educație de calitate. Respectiv este extrem de importantă informarea/consilierea locuitorilor zonei în domeniul educației, ocupării, sănătății, dar și a locuirii.
Care este soluția pe care o propuneți?
În prezent Asociația Divers oferă de trei ori pe săptămână educație remedială și de două ori pe săptămână activități de dezvoltare personală pentru 30 de copii din zona Str. Băneasa. Locația este o garsonieră închiriată de la Locativ SA într-o clădire socială dărăpânată care este inadecvată activităților desfășurate.
Dorim să înființăm un mic centru de tineret unde copii care locuiesc în barăci fără apă și electricitate, sau în locuințe sociale supraaglomerate să se simtă în siguranță și unde să beneficieze atât de programe educaționale, cât și de cele recreaționale de care fiecare copil ar trebui să aibă parte. Pentru ca acești copii să aibă acces la educație și de condiții umane de trai dorim să oferim familiilor și consiliere socio educațională și de sănătate. Deasemenea este nevoie și de măcar o gustare oferită participanților la activitățile centrului, având în vedere că mulți dintre copii nu au parte de alimentație sănătoasă și nici cantitativ nu primesc destulă mâncare.
Spațiul adecvat va fi amenajat în trei containere modulare cu o suprafață de 40 mp pe care le-am achiziționat cu sprijinul Asociației Orizont din Germania, amplasarea acestora este în curs de autorizare.
În prezent serviciile socio -educaționale le oferim în mare parte prin voluntariat, iar proiectul care asigură salariul învățătoarei se finalizează în aprilie.
Suntem în crearea unei echipe de specialiști și voluntari care să asigure ca prim pas activități zilnice de minim 4 ore pe zi în centrul de tineret implicând 2 cadre didactice și un lucrător de tineret cu norme parțiale de lucru.
Target
15.000 RON
Cum veţi folosi sumele strânse prin cadrul programului Cercul de donatori Mureș?
Sumele strânse vor fi folosite pentru echiparea centrului de tineret, plata utilităților și/sau plata salariului unui cadru didactic.
Organizația: Asociația Divers