Scopul proiectului:
Testarea calității apei din zona Târgu Mureș (râul Mureș , lacuri de acumulare) dar și a fântânilor sau a puțurilor posibil contaminate de mediul industrial. Monitorizarea a 6 parametri din apă ( pH-ul, Conductivitatea Electrică, temperatura, Oxigenul dizolvat ,ORP-ul și Turbiditate/Opacitate ) ne poate indica dacă apa este periculoasă pentru oameni sau animale și ne poate indica sursa poluării.
Cărei nevoi îi răspunde proiectul?
În pânza freatică ajung toate substanțele toxice care sunt spălate de ploaie și aceste otrăvesc mai apoi râuri, lacurile sau chiar puțurile și fântânile din care oamenii se alimentează cu apă. Dorim să monitorizăm calitatea apei făcând teste periodice și marcând rezultatul măsurătorilor pe o platformă dedicată cetățenilor. Măsurătorile vor putea fi trimise în timp real pe platforma, unde va fi afișată locația, data și valorile din testul apei. Cetățenii îngrijorați de calitatea apei din zona în care trăiesc, vor putea completa un formular, pentru a cere o testare și o verificare a parametrilor specificați .
Care este soluția pe care o propuneți?
Construirea unui proiect mobil ce poate testa mai mulți factori din care să reiasă calitatea apei (pH,EC,Temp,DO, ORP, Turbiditate/Opacitate). Senzorii vor putea fi calibrati înainte de fiecare măsurătoare, pentru o acuratețe cât mai bună a acestora. Datele vor fi trimise automat într-o bază de date online dar și salvate pe un card local.
Cum veți evalua impactul proiectului?
Proiectul vine în ajutorul comunității din Târgu Mureș, în special a familiilor care locuiesc lângă zona industrială și se alimentează cu apă din puțuri sau fântâni. Detectarea unei calității îndoielnice a apei vor ridica un semnal de alarmă deoarece sănătatea oamenilor este pusă în pericol. De asemenea verificarea apei în aval față termocentrala Iernut sau complexul Azomureș, ne vor indică dacă sunt posibile infestări ale apei folosite la instalația de răcire.
Cum veţi folosi sumele strânse prin cadrul programului Cercul de donatori Mureș?
Vom cumpăra instrumentele necesare confecționării proiectului mobil de măsurare a calității apei. Proiectul este format din 6 senzori individuali (pH,EC,Temp,DO, ORP, Turbiditate/Opacitate), 1 procesor de date, 1 modul GSM de trimis date online, 1 modul de salvat date local pe card și o baterie. De asemenea se va construi o platformă dedicată proiectului (website), care vine în ajutorul cetățenilor din Târgu Mureș, pentru a vizualiza datele măsurătorilor sau pentru a face cerere pentru eventuale teste.
Organizația:
iot4nature
Coordonator : Luchiian Alexandru
Ambasador: Brumbea Bogdan si Perghel Alin