Scopul proiectului:
Scopul proiectului este de a înființa o sală de clasă în aer liber, unde elevii să poată ține orele de curs în timpul școlii, precum și o grădină senzorială lângă această sală de clasă.
Cărei nevoi îi răspunde proiectul?
Acest proiect ar avea o actualitate în contextul actual de pandemie, și nu numai. Din păcate marea majoritate a profesorilor sunt obișnuiți că, orele de curs trebuie ținute neapărat în sala de clasă. Prin acest proiect am dori să arătăm că da, orele se pot ține (și legal) în afara sălii de clasă, mai ales dacă școala dispune de spațiu verde, sau spațiu potrivit. În sala de clasă în aer liber creierul se oxigenează mult mai bine, drep urmare crește capacitatea de concentrare a elevilor. Există multe clase, unde sunt integrați și copii cu dificultăți de învățare (copii cu ADHD, TSA, Asperger, etc). Potrivit studiilor, acești copii se pot concentra mult mai bine, când se simt în largul lor. Iar această clasă în natură le-ar oferi această posibilitate.
Care este soluția pe care o propuneți?
În școala noastră avem deja o sală de clasă exterioară cu butuci de lemn și saci de puf exterioare. Acesta funcționează deja de peste un an, și are succes enorm. Dorim să realizăm încă două ”săli”, una în corpul A de clădire, pe o fostă scenă nefolosită. Aici s-au decorat cu graffiti (cu elemente didactice) pereții, însă ar fi nevoie de o mochetă care imită gazonul sau chiar gazon artificial (ca pe terenurile de fotbal), precum și de 25 de saci de puf pe care să stea elevii. Lângă această scenă se află o porțiune de 3x25 metri de spațiu verde cu iarbă, unde dorim să înființăm grădina senzorială ca în imaginea din această pagină: https://presagalati.ro/gradina-senzoriala-de-la-galati-spatiu-unic-de-relaxare-in-romania/
În corpul B al școlii noastre avem iarăși o suprafață mare de spațiu verde, unde am reușit deja anul trecut să achiziționăm din sponsorizări cei 25 de saci de puf.
Cum veți evalua impactul proiectului?
Impactul proiectului va putea fi evaluat prin evaluarea rezultatelor la învățătură, folosind un grup de control și unul de experiment (două clase de același nivel), precum și prin chestionare adresate elevilor, profesorilor și părinților.
Cum veţi folosi sumele strânse prin cadrul programului Cercul de donatori Mureș?
4750 ron ar costa cei 25 de saci de puf și 4500 ron realizarea grădinii senzoriale. 750 ron ar fi pentru costurile neprevăzute.
Organizația:
Școala Gimnazială Nr.7 - Târgu Mureș
Coordonator proiect : Körtesi Sándor Gábor
Ambasador: Czirjék Katalin